RSS

Jongeren en social media (gebruik) – Deel 1

27 Apr

Volgende week begin ik bij Zorg aan Zet als projectmedewerker. Ik ga onder andere werken voor de doelgroep ‘jongeren in het onderwijs’ in het bijzonder groep 7/8 scholieren die voor een opleiding keuze staan. Om me alvast te verdiepen in deze groep ben ik naar de plaatselijke boekhandel gegaan. 

En wat blijkt? Boekenplanken vol met boeken over de basis beginselen van Facebook, Linkedin en Twitter en natuurlijk ook over social media (gebruik) van kinderen. Maar wat bleek er tot mijn verbazing (nog) niet aanwezig te zijn? Boeken over jongeren en hun digitale gedrag en gebruik en dan in het bijzonder hun social media gebruik.

Een korte vraag aan een van de medewerkers leerde mij dat er, in ieder geval in hun vestiging, (nog) geen boeken bestaan met betrekking tot deze doelgroep én social media (gebruik). Vreemd denk ik dan, want deze groep is onderdeel van een generatie die is opgegroeid in het digitale tijdperk en dus, beter dan mijn generatie of die daarvoor, weet wat er speelt in het social media landschap.

De boekenwurm in mij was enigszins teleurgesteld. Ik lees graag boeken. Enerzijds om mijn kennis over communicatie, social media e.a. vakgerelateerde onderwerpen een extra inpuls te geven. Anderzijds om gewoon even lekker te ontspannen en te ‘ontsnappen’ aan de werkelijkheid om me heen.  Deze teleurstelling maakte al gauw plaats voor nieuwsgierigheid en de vragen:

  • Waarom zijn er (nog) geen boeken verschenen over deze doelgroep m.b.t. social media (gebruik en gedrag)?
  • Hoe gebruikt deze generatie, ook wel generatie Z genoemd, (social) media en waarom?
  • Welke media gebruiken ze dan? 
  • Waar kunnen we als organisatie met hen in dialoog gaan en wat kunnen wij (vooral) van hen leren?

De komende weken zal ik me dan ook vastbijten in deze materie door het lezen van online artikelen en onderzoeken. Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar de uitkomst(en) en hoop er gauw een verslag of artikel aan te kunnen wijden.

Advertenties
 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op april 27, 2012 in Social media

 

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: