RSS

Week van het Landschap – Brabants Landschap

02 okt

Afgelopen vier weken ben ik behoorlijk druk geweest met de coördinatie van de Week van het Landschap, georganiseerd door Brabants Landschap. Een volle week aan diverse activiteiten buiten in de Brabantse natuur, dit jaar in het hart van Het Groene Woud, De Mortelen, tussen Boxtel en Oirschot. Deze week is speciaal bedoeld voor zowel de achterban (onze trouwe beschermers) als natuurliefhebbers met/zonder kinderen.

Stel je voor … Je komt dagelijks bijna niet meer achter je computer, laptop of Ipad vandaan. Wat is het dan fijn om in het weekend even echt buiten te zijn. Onder het motto ‘Kom mee naar buiten!’ lieten we de mensen kennis maken met al het moois wat de Brabantse natuur te bieden heeft. Dit jaar met speciale aandacht voor jonge gezinnen. Er kon naar hartenlust getimmerd (nestkastjes), geschilderd (nestkastjes en klompjes), gebakken (broodjes boven kampvuur) en natuurlijk ook ontdekt worden (‘Beleef- en ontdekparcours’).

Twee locaties, dubbel plezier!
Met dit jaar niet één, maar twee locaties: Café Vingerhoeds en Herberg de Schutskuil in Oirschot. Zondag 28 september, sloten we de Week van het Landschap af met een oogstfeest en ‘Foodwalk’ bij Café Vingerhoeds. De streekproductenmarkt (oogstfeest) trok vele nieuwsgierige bezoekers uit Oirschot en omgeving.

Voor jong en oud was er veel te beleven. Zo werd de nieuwste natuurfilm van Mark Kapteijns, ‘De Mortelen – Hart van Het Groene Woud’, gedraaid, werd er volop geschminkt en konden bezoekers diverse streekproducten proeven. 

Foodwalk
Nieuw bij de Week van het Landschap was de zogeheten ‘Foodwalk’, een wandelroute tussen de twee locaties waar de wandelaar kennis maakte met de eetbare natuur, zoals brandnetels, noten en bladeren.  Onder begeleiding van een gids vertrok de stoet op weg naar de Schutskuil om onderweg te proeven wat de natuur te bieden heeft. Op locatie aangekomen, werd de gelegenheid geboden om pesto en brandnetelolie te proberen. Erg smakelijk en daarbij ook erg gezond!

Beleef- en ontdek route D’n Oversteek
Struinend door het gras wachtte een merkwaardige man de kinderen op. Het bleek een verhalenverteller te zijn met een wel heel spannend verhaal: “Moord in De Mortelen”. Terwijl de ouders hun wenkbrauwen fronsten, vroegen de kinderoogjes om meer. Na uitkomst van het gruwelijke maar waar gebeurde verhaal, vervolgden ouders en kinderen hun weg naar het ontdek- en beleefparcours. Met een opdrachtenboekje in de ene en een fototoestel in de andere hand wachtten ze in spanning af wat er vanachter het doek tevoorschijn zou komen.

Dokus de Das
Onder luid gejuich sprong niemand minder dan onze Dokus de Das tevoorschijn. De slaap uit zijn oogjes wrijvend liet hij de middagzon op zich inwerken. “Wat deden al die kinderen hier, waren ze allemaal voor hem gekomen?” Eén kindje durfde het aan hem bij de hand te pakken. “Kom, laten we samen gaan.” Eén voor één kropen de kinderen door de smalle tunnel en huppelden ze via step-stones over de poel.

Klik hier voor een kleine sfeerimpressie.

 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op oktober 2, 2014 in Social media

 

Tags:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: